От партията предлагат „държавен контрол” върху медии и неправителствени организации

Закон за чуждестранните агенти противопостави партиите в парламента. В последните дни на 50-ото Народно събрание от „Възраждане” внесоха текстове, с които предлагат „държавен контрол” върху медии и неправителствени организации и източниците им на финансиране, особено ако те идват от чужбина.

„Възраждане” внесе в парламента законопроект за чуждестранните агенти

След като вчера от „Възраждане” входираха предложението си, днес дойде първият категоричен отказ за подкрепа - от лидера на ГЕРБ.  „Уважавам колегите от „Възраждане”, но нашата пъпна връв е с ЕНП, с евроатлантическата общност. Затова категорично ние няма да подкрепим подобен закон и нашите партньори могат да бъдат спокойни”, подчерта Бойко Борисов.

„Не” на регистъра за чуждестранни агенти казаха и от ПП-ДБ. „Това, което прави „Възраждане” - взима закона на Путин отпреди 12 години, вкарва го в България. В този закон на „Възраждане” всеки българин ,който получи 1000 лева от чужбина, става автоматично чуждестранен агент”, смята Кирил Петков.

ПП-ДБ: Ние сме категорично против путинисткия законопроект на „Възраждане”

Критики дойдоха и от ДПС. В позиция председателят на парламентарната група Делян Пеевски обвини „Възраждане”, че провокира демокрацията с руски закон бухалка срещу медии и неправителствени организации. По думите му текстовете са провокация и към националната ни сигурност и призова парламентът да ги отхвърли.

Лидерът на „Възраждане” Костадин Костадинов обаче контраатакува. „Контрапропагандата, която се разгръща по нашите така наречени медии, изобретява нови и нови лъжи. Една от най-устойчивите лъжи е тази, че законът е приписан от руския закон. Законът е почти едно към едно приписан от американския Закон за регистрация на чуждите агенти. Тоест, няма санкции за тези, които ще бъдат чужди агенти. Няма санкции за тези, които ще получават финансиране от чужбина. Но има санкции, ако те не го обявят и ако това, което правят те, не бъде обявено”, обясни той.

От партията на Слави Трифонов видяха зад предложението предизборен ход. „Да ви кажа ли, че в САЩ има закон за чуждестранните агенти и се казва точно така. Това е поредното предизборно нещо, което прави една партия, в момента – „Възраждане”. Няма време това нещо да влезе, да мине на две четения в комисия”, каза Тошко Йорданов.

Информирайте се преди всички - последвайте ни в Google News Showcase