Тенденциите сред гласоподавателите коментира демографът Уилям Фрай

Избирателната активност при жените по време на президентския вот в САЩ е по-висока, отколкото при мъжете от 1984 г. насам.

Жените са гласували повече за демократите, отколкото пред републиканците на всички избори от 1992 г. до днес.

Използвайки данните от последното преброяване на населението, демографът Уилям Фрай от Института "Брукингс" анализира за Voice of America как ще изглежда вотът при жените тази година.

Той казва, че тенденциите са в полза на демократите, отчасти, защото днес повече избиратели са образовани жени, завършили колеж. Тези жени, които не са завършили колеж, са по-склонни да гласуват за републикански кандидат за президент, посочва той. И допълва, че те представляват по-малко от 40% от електората.

Колко време продължават предизборните кампании в държавите по света (ВИДЕО)

През 2012 г. жените от работническата класа са били половината от населението. Фрай посочва, че жените, незавършили колеж, през 2012 година са били 48% от всички жени в САЩ, а сега са само 38%.

Междувременно делът на белите жени с колежанско образование, които ще гласуват за демократите, нараства. Те съставляват 23% от електората през 2012 г. През 2024 г. те представляват 27% от имащите право на глас.

Процентът на чернокожите и испаноговорящите жени с право на глас се е запазил почти същият.

В седем ключови щата на „бойното поле“ делът на белите жени, незавършили колеж, далеч надхвърля броя на белите жени с висше образование.

Но дори сред тези щати, групата на белите жени, завършили колеж, нараства, за сметка на незавършилите, посочва Фрай.

Как републиканците и демократите в САЩ получиха своите символи (ВИДЕО)

Кой кандидат ще успее да впрегне силата на женския вот?

Един от водещите фактори за жените се оказва темата за правото на аборт.

Фактор, който демографите и анкетьорите не могат да изчислят, е дали чернокожа жена кандидат за президент може да увеличи избирателната активност сред жените. Фрай смята, че образованите жени ще излязат да гласуват, за разлика от тези, които не са завършили колеж.

Трябва да се отбележи, че жените съставляваха повече от половината от всички гласоподаватели по време на президентските избори през 2020 г.

Предстои да разберем какъв ще бъде резултатът за 2024 г., посочват от VOA.

Информирайте се преди всички - последвайте ни в Google News Showcase

Източник: Voice of America