Това заяви българският евродепутат и председател на Комисията по правни въпроси

Процедурата по проверка на потенциален конфликт на интереси на кандидатите за членове на Европейската комисия е неполитическа и прозрачна. Това заяви на пресконференция в Страсбург българският евродепутат и председател на Комисията по правни въпроси Илхан Кючюк. 

„Не играем политически игри”, подчерта политикът, цитиран от специалния пратеник на БТА в Страсбург Мартина Ганчева. По думите му процедурата по проверка отнема между 24 и 48 часа.

„Резултатите ще бъдат обявени публично щом се даде начало на изслушванията на кандидат-комисарите. Декларациите ще бъдат публикувани на уеб сайта на парламента, след като приключи процедурата в Комисията по правни въпроси”, уточни Кючюк.

Той обясни още, че комисията може да изиска допълнителна информация от кандидат-комисар. „Можем да ги поканим да ни представят разяснения на заседание на комисията ни. Можем да излезем с препоръки към кандидат-комисаря. Комисията по правни въпроси може да постанови, че кандидат комисаря не е в състояние да изпълнява функциите си”, каза още Кючюк.

Евродепутатът посочи, че Европейската комисия е първият филтър на документите на кандидатите за еврокомисари. „Самите те ги проверяват преди да ни ги изпратят. Как ще подхождаме? Имаме добър пример от предходните парламенти. Използваме всичките си правни познания при разглеждането на подадените информации, за да се погрижим за защита на европейските интереси”, обясни Кючюк.

На въпрос дали ще разглеждат евентуални връзки на някои от комисарите с представители на крайната десница, Кючюк каза: „Не бих искал да влизаме в идеологически дебати. Разясних точно как ще протече дебатът. Той е поверителен. Оценяваме на база писмените документи, които са ни предоставени, но и въз основа на правната експертиза”.

Информирайте се преди всички - последвайте ни в Google News Showcase

Източник: Специален пратеник на БТА в Страсбург Мартина Ганчева