По думите му подобна мярка е в правомощията на парламента

Необходими са законодателни промени, за да няма „мъртви души” в избирателните списъци. Това коментира министър Росен Карадимов, който е координатор по изпълнението на дейностите около изборите. По думите му подобна мярка е в правомощията на парламента, но това не е възможно да се случи до изборите на 27 октомври.

По отношение на случаите на регистрирани хора на един и същ адрес, Карадимов обясни, че те са заварени, като единият датира от 1947 г., а другият от 70-те години. Посочи, че това не са аномалии, свързани с предстоящите парламентарни избори.

„До 2012 година не е имало нормативна регулация за регистрацията на един адрес. От 2012 година това вече е невъзможно”, уточни министърът.

Карадимов увери, че се опитват да създадат максимално добри условия за прозрачност на изборите. „Анализът показва, че сред причините за ниската избирателна активност е недоверието в изборния процес, особено в частта с машините. Затова направихме редица предложения за повишаване на прозрачността за гласуването с машини”, обясни той.

Информирайте се преди всички - последвайте ни в Google News Showcase