Реновацията ѝ, заедно с тази на Небет тепе, струва 9 милиона лева

Най-новото археологическо бижу на България скоро ще отвори врати за посетители. Това е Източната порта на Филипопол, която 45 години чакаше да бъде реставрирана и вече е напълно готова.

Уникалният археологически обект, който се намира в центъра на Пловдив, е издигнат като почетна арка в чест на император Адриан. Тя се намира в подножието на Трихълмието, непосредствено до Стария град. Тази забележителност е била едно от най-красивите места на Античния Филипопол, изградена през II век. Сред купчините боклуци, които до преди две години покриваха обекта, археолозите откриват най-широката запазена улица от римско време по нашите земи. Тя започва от Източната порта и е свързвала моста на река Хеброс с центъра на града.

Археолог: Мистериозният саркофаг, открит на плажа във Варна, е римски

"Тя е широка 13 и 20 метра с оформени тротоари и с една внушителна настилка. Това, което виждате е абсолютно оригиналната настилка от късната Античност, т.е. толкова здраво е правена тази улица, че тя е достигнала до нас в автентичния си вид. И тази улица извежда на най-важната входно-изходна артерия на Античния Филипопол, т.нар . "Източна порта", каза Мая Мартинова, ръководител на археологическите проучвания.

Според ръководителя на археологическите проучвания най-ценното на обекта е ,че ще го видим в целия му блясък, така както е функционирал през времето на императорите Марк Аврелий и Луций Комод. Почти цялата структура на обекта е запазена в оригинал.

"Тези колонии оформят така красивата фасада на този портик. Това е едно защитено от атмосферни влияния пространство, което е пешеходна зона. При дъжд и при слънце гражданите на Филипопол са минавали от там. Колоните ние намерихме почти всички архитектурни елементи нападали в срутено състояние върху улицата и това, което виждате в голяма степен е оригинал", добави Мартинова. 

По думите ѝ пред колоните и между тях има много постаменти, което е доказателство, че са били поставяни статуи на известни граждани, заслужили граждани на Филипопол. 
До седмица се очаква да приключат строителните дейности по изграждането на новата тротоарна настилка. Вече са подменени старите електрически стълбове с ново, модерно осветление.

Въпреки че все още не е открита Източната порта привлича вече вниманието на българските и чуждестранни туристи. Кметът на Пловдив Костадин Димитров заяви, че в момента се чака одобрението на Министерството на културата


"Чакаме от Министерството на културата комисия, която да мине, да направи съответното становище и след това ние ще имаме този срок за въвеждане в експлоатация. Надявам се в най-скоро време пловдивчани и всички, които желаят да имат възможност да посетят археологическото бижу", каза той.

Заедно с Източната порта изцяло е реновиран и емблематичният хълм Небет тепе. Реставрацията на двата обекта струва 9 милиона лева. Средства, които са осигурени от Европа и от бюджета на Пловдив.

Информирайте се преди всички - последвайте ни в Google News Showcase