Това обсъдиха докторите по право Петър Славов и Орлин Колев

Има ли право сегашният състав на ВСС да избира главен прокурор, след като е загубил доверието. Това обсъдиха адвокат Петър Славов и преподавателят по конституционно право Орлин Колев в студиото на „Твоят ден” по NOVA NEWS.

„Адвокатът се докосва до живото право, практикувайки всеки ден в съдебната зала. Пепоръчах да има ново искане към Конституционния съд за тълкуване на правомощията на ВСС да избират тримата големи – главния прокурор и председателите на ВАС и на ВКС”, заяви бившият депутат и настоящ адвокат Петър Славов. Той поясни, че отдавна са изтекли законовите срокове, според които ВСС е бил призован да номинира кандидат за главен прокурор.  

Без номинации за главен прокурор на първото заседание на Пленума на ВСС

Според него такова дело би спряло процедурата до произнасяне на КС. Славов припомни сентенция на покойния юрист и преподавател Кристиан Таков: „Пазете правото, дори и от Закона”.

По думите на преподавателя по конституционно право Орлин Колев сегашният състав на ВСС е загубил доверието, а не че няма право да организира избора на нов главен прокурор. „Сериозно предизвикателство е пред всички, които тръгнат да сезират КС. Голяма е вероятността КС да не допусне такова искане. Всеки един субект, който тръгне с подобно заявление, е изправен пред възможността да се изложи”, каза Колев.

Информирайте се преди всички - последвайте ни в Google News Showcase