Основната цел на инициативата е да запознае българския частен сектор и академичната общност с дейността на Космическите сили на САЩ

Американската търговска камара в България (АТК) беше домакин на кръгла маса. На нея бяха представени търговските възможности на Космическите сили на САЩ (U.S. Space Force) и се обсъди технологичният потенциал на българската индустрия, представена от членовете на Камарата, за партньорство и сътрудничество с най-новата съставна част на Въоръжените сили на САЩ. Събитието се проведе на 12 септември.

Основната цел на инициативата е да запознае българския частен сектор и академичната общност с дейността на Космическите сили на САЩ, както и да създаде възможности за насърчаване на търговското, академичното и бизнес сътрудничество между заинтересованите страни. Кръглата маса „Скокът на България в Космоса: възможности и постижения” беше организирана в партньорство с EnduroSat, член на АТК. Събитието посрещна двама висши представители на Космическите сили на САЩ - Мерик Гарб, ръководител отдел „Търговски, граждански и междуведомствени партньорства”, Генерален щаб и майор Върнън Е. Гриър III, началник на отдел „S5I – международни ангажименти – Европа и Африка”.

„Това събитие е част от по-голяма наша инициатива и логично продължение на нашите няколкогодишни усилия за сътрудничество със стратегическите ни партньори от Съединените щати – в това число от правителството и бизнеса. Уверени сме, че те могат да донесат нови идеи, технологии и средства за нужното стимулиране на сектори от българската икономика. Космосът се превърна във важна област – той е най-бързо развиващата се индустрия с висока добавена стойност. И тя от години вече създава значителни търговски приложения и партньорства. Пример за това е присъединяването през 2023 г. на България към Споразуменията „Артемида”. Нашата камара има за цел да позиционира българските бизнес и идеи на глобалната Космическа карта, присъединявайки ги към останалите успешни истории в области, които вече вдъхновяват и другите”, каза за събитието Иван Михайлов, главен изпълнителен директор на АТК.

„България е готова да направи своя голям скок в Космоса. Нашите усилия вече позиционират компанията и страната ни на световната карта на космическата индустрия. Сега мечтаем за повече – създаване на по-голяма, по-силна и надеждна космическа бизнес общност. Настоящите способности трябва да бъдат подкрепени от частни и публични средства, за да се поддържа текущото развитие и да се създадат възможности за растеж, който е неизбежен. Космосът става новото поле за сътрудничество между нациите, правителствата и бизнеса – затова България трябва да фокусира усилията си, да поддържа интелектуалния си потенциал и да печели предимства, които ще бъдат от полза за цялата страна”, посочи при откриване на срещата Райчо Райчев, главен изпълнителен директор и основател на EnduroSat.

Мерик Гарб представи Стратегията за търговско космическо пространство на Космическите сили на САЩ, като очерта нейния обхват, цели и възможности за търговско сътрудничество със съюзници, международни партньори и партньори от индустрията.

„Космическите сили на САЩ ще използват иновативните възможности на търговския сектор, мащабното производство и бързите скорости на опресняване на технологиите, за да подобрят издръжливостта на космическите структури за национална сигурност, да засилят възпирането и да подкрепят целите на Командира на Космическите сили на САЩ. Ние трябва да сме способни да се интегрираме, планираме и работим със съюзниците ни от НАТО в космическата област днес и няма по-добро средство за това от комерсиалната космическа технология”, заяви Гарб.

Майор Гриър обясни изискванията за доставка на продукти и услуги на космическите сили. „България ясно се отличи като лидер в комерсиалната космическа индустрия. Иновациите и експертизата, които видяхме по време на нашето посещение, бяха невероятни и ние сме развълнувани от възможността да си сътрудничим с компании тук, за да отговорим на изискванията на Космическите сили на САЩ в бъдеще”, посочи той.

След това 30-те участници, представители на членове на AmCham, заинтересовани страни и академична общност, проведоха оживена дискусия за своите възможности и потенциалното сътрудничество в развитието на отношенията между България и Космическите сили на САЩ.

Информирайте се преди всички - последвайте ни в Google News Showcase