Единодушни ли са историците по темата

Няма нищо случайно в обявяването на независимостта на България. С това твърдение директорът на историческия музей в Русе поставя под съмнение разказваната като факт история, че текстът на манифеста за независима България е писан на крак на гарата в Две Могили. Има ли исторически или свидетелски данни от преди 116 години за това твърдение?

Няколко дни преди обявяването на независимостта, българският княз Фердинанд пътува с княжеската яхта от Русе към Будапеща. Там провежда среща на високо дипломатическо ниво с императора на Австро-Унгария.

"Уговарят се да нарушат Берлинския договор, това е мирът, който цяла Европа спазва. Като нарушение България ще обяви независимост, а Австро-Унгария ще окупира Босна", каза Николай Ненков, директор на Регионаления исторически музей в Русе.

116 години независимост: Велико Търново се готви за отбелязването на празника

След взетите решения, княз Фердинанд се прибира отново по Дунав към България. В Русе той свиква целия състав на министерския съвет. Заседават в княжеския дворец на Дунавския град и вероятно точно там е написано обръщението към българския народ - манифестът. След което князът и членовете на министерски съвет с влак отиват във Велико Търново, за да обявят независимостта и да покажат приемственост с предишното българско царство.

"Нищо от тези действия не е спонтанно и да решим в този контекст, както го описва Симеон Радев, че по пътя, на спирката в Две могили някой е седнал на коляно да напише това обръщение към българския народ е просто несериозно", смята проф. Ненков.

Според него само един разказ за случилото се на гарата в Две могили не е достатъчен като историческо доказателство. Опитът да бъдат открити наследници на хората, работили на гарата в Две могили от преди 116 години, е неуспешен. Такива не са открити и при проучването, направено от държавния архив по повод 50-годишнината от обявяването на Две могили за град.

"Търсих всякаква информация за Две могили, включително и информация за това дали манифестът наистина е подписан в Две могили на гарата, на крак в купето от министър- председателя Алекснъдр Малинов и княз Фердинанд. Нищо не открих като информация която да потвърди", посочи Таня Великова от "Държавен архив Русе".

Въпреки, че няма конкретни исторически доказателства за това, че манифестът е написан тук на гарата в Две могили, освен разказите на Симеон Радев, хората в града са поставили поставили паметна плоча на гарата и всяка година на 22 септември се събират тук, за да поднесат цветя.

ВСИЧКО ЗА ДЕНЯ НА НЕЗАВИСИМОСТТА ЧЕТЕТЕ ТУК

Информирайте се преди всички - последвайте ни в Google News Showcase