Темата коментира експертът по климат и води проф. Емил Гачев

Застудяване, бури, циганско лято, златна на есен, температурни амплитуди? Какво можем да очакваме през следващите месеци коментира експертът по климат и води проф. Емил Гачев в ефира на „Социална мрежа“ по NOVANEWS. 

„В последните години, това, което наблюдаваме е, че през септември се очертава един много динамичен месец. Като обикновено през първата половина от месеца има едни такива климатични, метеорологични сътресения, които в по-късно време стихват“, заяви експертът.

Проф. Гачев: Причината за наводненията в Европа е, че циклонът беше блокиран от област с високо атмосферно налягане

„Във връзка със затоплянето на климата има един тренд на повишаване на температурите на Средиземно море. То е един огромен акумулатор на топлина за нашия регион, за цяла Южна Европа. И в студеното полугодие, по правило, диктува условията на времето. Не само в България, но и за всички съседни страни. В последните години наистина има тенденция към много висока температура на морето. Тя и сега през август беше 29 градуса в източната част на морето“, допълни Гачев. 

„Септември, последните години и даже десетилетия, се очертава като по-дъждовен. Валежите статистически се увеличават през този месец. Това е заради контраста в температурите, може да се нарече аномалия, ако го сравняваме с климата от преди 30-40 години. Но за последните години си е тенденция“, обясни професорът. 

Проф. Емил Гачев отбеляза, че се наблюдава тенденция на екстремните валежи. „Единични количества, които са за денонощие, примерно над 30 литра на квадратен метър, вече водят риск от наводнение“, допълни той. 

Повече гледайте във видеото.

Каква е прогнозата за вашия регион може да видите ТУК.

Информирайте се преди всички - последвайте ни в Google News Showcase