Това се посочват от Международната агенция за възобновяема енергия

Въпреки увеличенията на разходите през последните години, възобновяемите енергийни източници остават икономически конкурентни на изкопаемите горива. 81% от новите мощности за възобновяеми източници през миналата година са били по-евтини от техните алтернативи за изкопаеми горива, се посочва в доклад на Международната агенция за възобновяема енергия (IRENA), цитиран от сайта Оilprace и БНР.

Миналата година бяха добавени рекордните 473 гигавата (GW) възобновяеми мощности в световен мащаб, от които 81% бяха с по-ниски разходи от техните алтернативи, работещи с изкопаеми горива. "С грандиозен спад на разходите до около четири американски цента на киловатчас само за една година, глобалните разходи за соларни фотоволтаици през 2023 г. бяха с 56% по-ниски от тези за изкопаемите горива и ядрените опции", се казва в доклад на IRENA, публикуван на срещата на върха за глобалните възобновяеми източници по време на Общото събрание на ООН в Ню Йорк.

Какви ценни материали съдържат остарелите слънчеви панели

"Цените на ВЕИ вече не са извинение, напротив. Рекордният ръст на възобновяемите енергийни източници през 2023 г. е пример за това", каза генералният директор на IRENA Франческо ла Камера и добави: "Евтините възобновяеми енергийни източници представляват ключов стимул за значително увеличаване на амбицията и утрояване на капацитета за възобновяема енергия до 2030 г., както е моделирано от IRENA и определено от консенсуса, постигнат на срещата COP28 в Дубай".

На срещата на високо равнище за климата COP28 в Дубай в края на 2023 г. близо 200 страни поеха колективен ангажимент да утроят глобалния възобновяем капацитет до 2030 г., като целта е да се запази Парижкото споразумение за ограничаване на глобалното затопляне до 1,5 градуса по Целзий. Това обещание означава, че глобалният възобновяем капацитет трябва да нарасне до 11,2 теравата (TW) до 2030 г. спрямо около 4,2 TW към настоящия момент. 

Информирайте се преди всички - последвайте ни в Google News Showcase