Освобождаването на цивилните граждани, взети като заложници, е показател за хуманност, дори и в условията на война, заяви той пред семейства на взети за заложници от „Хамас“

Спасяването на еврейската общност в България през Втората световна война е морален пример за света и значимостта на човешкия живот и изгражда силна връзка между двата народа. Това заяви президентът Румен Радев на среща в Постоянното представителство на България към ООН в Ню Йорк с представители на Американския еврейски комитет /АЕК/. Държавният глава отбеляза, че историята за този героичен акт на България в най-мрачните времена за Европа отразява ценностите на толерантността и хуманизма, които са изконни за българското общество и трябва да се предава през поколенията, предават от пресцентъра на Президентството. 

Спасяването на евреите в България през Втората световна война има изключително важно значение не само за еврейската общност в страната, но и за еврейските общности по света, заяви изпълнителният директор на АЕК Тед Дойч. Той подчерта, че това е акт с огромно символно значение, на основата на който следва да се развиват приятелските отношения между двата народа.

По-късно президентът Румен Радев разговаря с представители на семейства на отвлечени от „Хамас“ заложници, част от които са родово свързани с България. „Освобождаването на цивилните граждани, взети като заложници, е показател за хуманност, дори и в условията на война", подчерта президентът. Във връзка с това той запозна участниците в срещата с проведените от него разговори с държавни глави на страни от Близкия Изток с молба за тяхно посредничество за освобождаването на заложници. Румен Радев изрази надежда също така, че независимо от сложната ситуация в Близкия Изток, всички участници в конфликта ще положат усилия за преустановяване на военните действия и търсенето на мирно решение, което да позволи и по-бързото освобождаване на взетите за заложници.  

Информирайте се преди всички - последвайте ни в Google News Showcase