Парламентът прие забрана за продажбата му на физически лица

След като реклами на райски газ и координати за поръчка бяха разлепени до две престижни столични гимназии, капката преля чашата на общественото търпение и институциите предприеха мерки за ограничаване на разпространението на веществото. Столична община започна превантивна кампания срещу употребата, а парламентът прие забрана за продажба на райски газ на физически лица.

СО с редица мерки след разпространените листовки с райски газ до училищата

„Когато нещо е факт е по-добре да кажем, че се е случило. Аз подкрепям идеята да се ограничи или контролира употребата на райски газ. Младите хора са най-застрашени. Забраните, които ограничават употребата на алкохол и тютюневи изделия не работят. В реалността непълнолетните и малолетните имат достъп до вещества, които са забранени за тях. Това, което се употребява като райски газ не са флаконите, които се използват в медицината”, коментира в предаването „Социална мрежа” по NOVA NEWS клиничният психолог д-р Юрий Кацаров, старши психолог към сдружение СПОК.

По негови думи при по-ниски температури могат да се получат измръзвания на устните. „Има въздействие върху физиологията. „При консумацията на райски газ, витамин B12 рязко редуцира от тялото на човек”, добави д-р Кацаров.

„Ранната употреба на забранени вещества води до рискове и за психичното здраве и за развитието в бъдеще, както и уязвимост към употребата към психоактивни вещества”, посочи още клиничният психолог.

Целия разговор гледайте във видеото.

Информирайте се преди всички - последвайте ни в Google News Showcase