Това решиха депутатите на второ четене

Депутатите окончателно решиха - райски газ няма да се продава на физически лица, независимо дали са навършили пълнолетие. Забраната се отнася и за продажбата на пълнители, както и за търговия на диазотен оксид онлайн.

Текстовете бяха приети в пленарната зала със 105 гласа „за”. До момента беше забранена продажбата на райски газ на лица под 18 години, но с промените се въвежда пълна забрана за продажба на физически лица. Изключение са едноличните търговци, чийто предмет на дейност включва продажбата на райски газ на други търговци. Именно тази част от текстовете доведе до напрежение в парламента, а от БСП заподозряха лобизъм и скрити интереси.

Огради на столични гимназии бяха облепени с реклами на райски газ

През последната година публичните случаи на употреба на райски газ зачестиха. Модата се разпространи сред децата. Пораженията за здравето обаче могат да са фатални. „Когато вземете един обем от балона и напълните половината си бял дроб, вие нямате капацитет за усвояване на кислород”, предупреди анестезиологът в УМБАЛ „Софиямед” д-р Иван Колчаков.

Според него диазотният оксид е медикамент, с който трябва да боравят само специалисти. „Например, един нож - в ръцете на убиеца е убийство, но в ръцете на хирурга е великолепно средство за спасяване на човешки живот”, уточни д-р Колчаков.

За да пресекат опасната мода, депутатите окончателно забраниха продажбата на райски газ на физически лица. От БСП обаче заподозряха лобистка вратичка в законопроекта, с която се позволява продажбата на юридически лица.

„Това не е забрана за продажба на райски газ, това е узаконяване на продажбата на райски газ. Скрит лобизъм, скрити интереси, лицемерие, че искаме да се борим с проблема. И всичко това на гърба на нашите деца, вие деца нямате ли?”, попита Корнелия Нинова от БСП.

Психолог: Райският газ, употребяван от младежи, е различен от използвания в медицината

„Г-жо Нинова, ако ние не допуснем еднолични търговци, чийто предмет на дейност включва продажбата на диазотен оксид - райски газ, изпадаме в една ситуация, в която ще трябва в много медицински кабинети да няма възможност да се осъществяват дейности по анестезиология и интензивно лечение”, отговори Костадин Ангелов от ГЕРБ-СДС.

От ПП-ДБ заявиха, че единственият проблем е спазването на закона, а не самият закон. „Всички ограничения, свързани с това, че се ползва за медицински цели или само в хранително-вкусовата промишленост, ги има в досегашния закон. Законът, който го има, не се спазва, което е проблем не на закона, а на контролните органи”, подчерта Александър Симидчиев.

Обратно в болницата и шеговития съвет на д-р Колчаков към любителите на райски газ: „Да следват медицина и да станат анестезиолози. Тогава ставате магьосници и факири за прилагане на средства за обезболяване”, апелира той.

Информирайте се преди всички - последвайте ни в Google News Showcase