Градусите в залата се покачиха заради първоначалното отсъствие на Атанас Илков

Нов спор в Народното събрание. Депутатите отделиха почти два часа в полемика и пренареждане на дневния ред. Градусите в залата се покачиха заради предвиденото изслушване на вътрешния министър Атанас Илков. Преди началото на заседанието той обаче уведоми, че няма да присъства заради неотложност.

Отсъствието му ядоса депутатите, които настояха Илков да се яви незабавно, за да докладва за купуването на гласове. „Не мога да допусна, че министър не може да дойде. Искам да го задължите”, настоя Хамид Хамид от ДПС. „Обадих се многократко”, посочи председателят на парламента Рая Назарян.

Илков да бъде изслушан настояха и другите партии. „Неговата единствена и основна функция е честността на вота. Нека му стане ясно, че това няма да продължава по този начин”, коментира Борислав Гуцанов, председател на ПГ на БСП.

„Ако министърът на вътрешните работи избяга и се скрие, утре цялата група на „Възраждане” ще отиде в неговия кабинет. Той трябва да е наясно, че е министър на България, а не на малка олигархична група”, подчерта лидерът на партията Костадин Костадинов.

Вътрешният министър в НС: Има само два сигнала за купен вот, осъществяваме превенция

И последва гласуване, а депутатите единодушно решиха силовият министър да се яви незабавно. В крайна сметка изслушването започна с въпрос от вносителите.

„Остават 32 дни до изборите. МВР не е сторило нищо за превенцията срещу купуването и продаването на гласове”, смята Петър Петров от „Възраждане”.

„Предприети са действия за всички лица, за които има данни, че са продавали и купували гласове на предходните избори. Към днешна дата имаме получени само два сигнала”, обясни Илков.

Атака дойде и от един от предшествениците на Илков.

„Министърът днес ни убеждава, че в МВР няма сигнали за купуване на гласове. Това е смешно”, смята Бойко Рашков.

МВР започна подготовката за предсрочните избори

„Няма сигнал, който да е постъпил в министерството и да не се регистрира”, контрира Илков.

„Кои политически партии купуват гласове? Това кажете на гражданите”, призова Георги Свиленски.

„След като сме установили лицата, вие сам може да си ги идентифицирате към коя партия принадлежат. Не ме вкарвайте в предизборната кампания”, отговори Илков.

От Пловдив лидерът на ГЕРБ също коментира купения вот.

„Ние никога не сме се интересували от него, защото ГЕРБ винаги се носи на вълна и затова ставаме първи. Когато бъзикаха машините и кодовете, тогава само чакахме някой да ни изпревари”, поясни Бойко Борисов.

Информирайте се преди всички - последвайте ни в Google News Showcase