„Няма да се инсталират GPS-и в автомобилите”, каза още експертът

За да бъде издадена шофьорска книжка в България, а именно, лицето да премине през обучение и да държи изпит, то трябва да е пребивавало шест месеца на територията на страната. Това е направено преди около 15 години, за да се пресече „туризмът“ с шофьорските книжки. Това каза изпълнителният директор на ИА „Автомобилна администрация“ Дамян Войновски в „Интервюто в Новините на NOVA”.

Протест и контрапротест заради новите правила за шофьорските курсове

Той посочи, че не са много хората, на които им се налага повече от четири пъти да се явят на изпит. И допълни, че „има и такива, които се учат” точно тогава.

Протест и контрапротест заради новите правила за шофьорските курсове

По въпроса за наблюдението той каза, че не е необходимо да се следи всичко в реално време. „Това е електронна система, в която се събират данни. В нея могат да се заложат такива за автоматичен контрол, които ще следят дали са спазени етапите от методиката на обучение, дали са предоставени всички часове, колко километри са изминати. Не е необходимо да седи някой на компютър и да следи всеки един поотделно“, каза експертът. И допълни, че няма да се инсталират GPS-и в автомобилите. „Става дума за проста система, която ще работи като приложение на смартфоните на инструкторите“, поясни още Войновски.

Целия разговор гледайте във видеото.

Информирайте се преди всички - последвайте ни в Google News Showcase