„Говори се с европейски пари да бъдат изградени мрежи и устройства, с които да си гарантираме сигурния пренос на данни”, каза Спас Иванов

Миналата година Google разкри, че един от неговите квантови компютри е решил за секунди задача, която би отнела на най-мощния суперкомпютър в света 47 години. Ето защо и очакванията към възможностите на новите технологии са свързани с огромен скок в разработването на лекарства, финансовото моделиране и изкуствения интелект. Но – на преден план излиза и темата със сигруността на данните и средствата. В предаването „Социална мрежа” по NOVA NEWS коментар направи експертът по киберсигурност Спас Иванов.

„Квантовите компютри не са нещо, което скоро ще имаме в дома си. Те работят при специфични условия при температура близко до абсолютната 0. Само големи компании и правителства на този етап могат да си позволят да инвестират в тях. Факт е, че ако бъдат спрегнати за цели, които не съвпадат с тези на обществото от гледна точка на сигурност и просперитет, могат да бъдат опасно оръжие. Има планове в София да бъде изградена квантова мрежа”, поясни той. И обясни как всъщност работят тези компютри.

„Те работят буквално с помощта на квантовата физика, с елементарни частици. Не може да ги ползвате за гледане на видеа или обработка на файлове и текстове. Шансът квантовите компютри да счупят всякаква криптография през 2027 г. е 1 на 7. Може да бъде блокирана системата на цяла държава. В Европа вече се говори за дигитална деглобализация, а не обратното. Континентът осъзна, че не иска да бъде зависим от американски технологии, неща произведени в Китай, Тайван и тн., а да разчита на себе си. Затова започна да се говори с европейски пари да бъде финансирано изграждането на мрежи и устройства, с които да си гарантираме сигурния пренос на данни, така че да не бъдем подслушвани от непартньорски организации”, каза още експертът.

Целия разговор гледайте във видеото.

Информирайте се преди всички - последвайте ни в Google News Showcase