Ученичка от Велико Търново иска да предпази своите съученици от поредната зависимост

След окончателната забрана от Парламента на продажбата на райски газ, остава да стои въпроса – това ще доведе ли до спиране на неговата употреба от тийнейджърите. Както стана ясно, в последните дни на 50-тото Народно събрание депутатите решиха диазотен оксид да не се продава на физически лица, независимо дали са навършили пълнолетие.

Забраната се отнася и за продажбата на пълнители, както и за търговия на онлайн. До този акт се стигна, след като този опиат се оказа достъпен за подрастващите и стана хит сред тийнейджърите. По този повод ви срещаме с едно момиче, което приело мисията да предпази своите приятели и съученици от поредната зависимост.

Психолог: Райският газ, употребяван от младежи, е различен от използвания в медицината

Камелия Стоянова е на 18 години, 12 клас е в най-голямото великотърновско училище „Емилиян Станев“. Също така е и доброволец към превантивно-информационен център във Велико Търново, който се бори със зависимостите сред подрастващите и тийнейджърите.

„От 10 до 12 клас забелязвам хората да употребяват такива вещества. И влизаме по класове, говорим затова. Има такива, които се заслушват, но има такива които казва – това не ме интересува”, казва ученичката.

Пълна забрана за продажба на райски газ на физически лица

Камелия твърдо е решила за себе си дори да не опитва от леките наркотици или райски газ, въпреки че е заобиколена в ежедневието си нейни връстници, които се поддават на изкушението.

„Става по партита. Аз съм била свидетел на такива неща. На едно такова парти до един момент всичко беше наред, докато не започнаха с флаконите да влизат. Аз стоя и гледам и не знам, какво се случва. Клатят се, уж много се радват на музика и всичко, но това една фалшива еуфория. По очите им личи и движеният на тялото. Разпознава се. Стига да си наблюдателен”, разказва още тя.

Дванадесетокласничката признава, че е имало опити да бъде убедена, дори веднъж да вдиша райски газ от балон с аргумента, че нищо нямало да й стане. „Слушала съм тези приказки. Наслушала съм се и от мое близки: Това било само един балон и какво толкова ще се случи, но това е до морал. След това ти не си чист към себе си. Колкото повече се привързваш, то толкова по-трудно се отказваш и тялото ти не може без това нещо”, убедена е Камелия.

Опитът на момичето, като доброволец в превантивно-информационния център във Велико Търново, вече и дава отговори на големия въпрос – защо съвременните млади хора го правят. „По-скоро имат вътрешни проблеми, които не могат да разрешат и мислят, че това е начин да избягат от тези проблеми”, посочва още Камелия.

При употреба за удоволствие, вдишването на диазотен оксид от балон може да намали кислорода в организма почти до нула. Райският газ може да причини и сериозни увреждания на мозъчните клетки и периферната нервна система.

Повече по темата гледайте във видеото.

Информирайте се преди всички - последвайте ни в Google News Showcase