Вирусологът обясни, че заболяването, заедно с западнонилската треска протичат почти безсимптомно

Нов случай на западнонилска треска в София за последната седмица и първи на холера след 103 години затишие. Успоредно – в синхрон със сезона навлизат и стандартите – популярни и не чак до там вируси.

Очаква се ръст на случаите на западнонилска треска

„Западнонилската треска е вирус, който не е от вчера с нас, но трябва да имаме едно на ум и да знаят, че комарите могат да предават и заболявания. Сезонът на болестта е юли, август и септември. Поради топлото време ще има все още изненади от този вид. Най-голямото огнище е през 2018 г. , когато са регистрирани малко повече от 2000 случая, в България има 15 случая през същата година, а два завършват със смърт”,  коментира в предаването „Социална мрежа” по NOVA NEWS вирусологът от БАН проф. д-р Радостина Александрова.

Първи случай на холера у нас след повече от век: Какви са симптомите

Според проф. д-р Александрова в 75-80% западнонислката треска е инфекция, която протича безсимптомно „В останалите случаи се развива като грипоподобно заболяване – температура, болки, отпадналост, повръщане, диария, болки в очите. Няма ваксина при хората. Няма как да се заразим от човек на човек, а само при ухапване от комар”, посочи още тя.

Вирусологът коментира и темата за появата на холера у нас след повече от век. „Ние сме в седмата пандемия, която започва през 1961 г. СЗО нарече холерата „болест на бедността”. Тъжно е, че в 21 век хора умират, защото няма достатъчно чиста и безопасна вода, тоалетни и сапун”, обясни проф. д-р Александрова.

По нейни думи при по-големия брой заболели от холера, болестта преминава безсимптомно, но при 10-15% случаи може да се появи диария. Холерата е едно от заболяванията, което могат да доведат до смъртен случай в рамките на часове, поради обезводняване. Заболяването е лечимо, Има три ваксини, но не те не могат да осигурят пълна защита”, заяви още проф. д-р Александрова.

Целия разговор гледайте във видеото.

Информирайте се преди всички - последвайте ни в Google News Showcase

Редактор: Виктория Гетова