Вижте изумителните кадри от научния "спектакъл"

Гигантски калмари, психеделични медузи, плашещи морски дяволи и микроскопичен планктон. Тези дълбоководни създания участват в ново аудиовизуално шоу в Artechouse art center във Вашингтон, разказва Voice of America.

„Зоната на здрача. Скритите чудеса на океана“, е съвместен проект на Artechouse и Океанографския институт „Уудс Хоул“ - независима организация с нестопанска цел, посветена на океанските изследвания. Основната цел на екипа е да изученат т.нар. „зона на здрача“ – малко изследваните и мистериозни части на океана. 

Изкуството да разказваш със светлина: Българска компания участва в най-престижното събитие за видео мапинг

Водният слой между 200 и 1000 метра дълбочина е в постоянен полумрак, тъй като слънчевата светлина трудно достига дотам, разказват от VOA. Някои от морските обитатели, които живеят в дълбоката част на океана, плуват по-нагоре само през нощта, за да намерят храна. Много от тях осветят пътя си благодарение на химически процес, наречен биолуминесценция. Те използват „суперсилата“ си, за да общуват, да привличат партньори и да се защитават от дълбоководни хищници, превръщайки дълбоките води във великолепно светлинно шоу.

„Зоната на здрача. Скритите чудеса на океана“ се фокусира не само върху красотата на тази магическа част на океана, но и върху жизненоважната роля, която тя играе за живота на нашата планета.

Ръководителят на екипа, който стои зад проекта, Хейси Сосик, казва, че колкото повече научаваме за тази част от Земята, толкова повече разбираме колко важна е тя за регулирането на климата.

Изложба с 20 млн. LED светлини озари Сингапур (ВИДЕО)

Изложбата е продължение на сътрудничеството на Artechouse с много научни институции по света, сред които НАСА и Обществото на невролозите. Тя възхвалява естествената красота на мистериозните морски създания и показва защо е важно да познаваме тази част от нашия свят и природа, завършват от VOA.

Новините от друг ъгъл - последвай ни в TikTok и открий лицата зад събитията, които формират света ни!

Редактор: Цветина Петрова
Източник: Voice of America