Пилотите са имали достатъчно нальот, каза военният министър

Снети са пълните данни от черната кутия на падналия край „Граф Игнатиево” самолет. Това съобщи министърът на отбраната Атанас Запрянов. „Няма нещо, което да е загубено в резултат на катастрофата”, увери той.

Данните вече са в България и се проверяват от прокуратурата, която трябва да ги анализира и да изготви доклад, обясни министърът.

Авиоексперт: Трябва да сглобим целия пъзел около катастрофата край "Граф Игнатиево"

„Черната кутия - това е състоянието на самолета, връзката между пилота и наземния контрол. Прокуратурата обаче проверява много повече елементи. Нейният анализ ще ни даде достатъчно информация, за да вземем решение”, каза Запрянов.

„Ние започваме и проверяваме някои неща, които са ставали в базата, на ниво вид въоръжена сила, за да получим комплексната картина”, каза още Запрянов.

По случая работи и комисия в Министерството на отбраната.

„Прокуратурата се фокусира върху случая - катастрофата, действията, организацията за конкретното събитие. Аз искам да имам по-пълна картина - командването, управлението, единоначалието, възпитанието, дисциплината. Искам да знам състоянието на летателната техника, подготовката на пилотите, поставянето на задача в зависимост от техния нальот. В случая инструкторите имат достатъчно нальот - миналата година - над 100 часа, тази година - около 60 часа. Имаме и изправен самолет. Но искам да знам цялата картина”, заяви Запрянов.

„Аз вече казах, че твърдо ще има административни и кадрови мерки от моя страна, в зависимост от резултата и доклада, който разследващият екип на прокуратурата ще предостави и моята работна група, която сме назначили”, каза Запрянов.

Информирайте се преди всички - последвайте ни в Google News Showcase

Редактор: Ина Григорова