Коментират полк. Вилис Цуров и кап. Васил Данов

Каква е опасността за другите държави след изстрелването на 180 балистични ракети от Иран срещу Израел и правилна ли беше реакцията на българските власти? Темата в ефира на предаването "Твоят ден" по NOVA NEWS коментираха капитан Васил Данов от Атлантическия съвет и полковник Вилис Цуров от Съюза на офицерите от резерва „Атлантик“.

"Предприетите от страна на българските власти мерки за сигурност са разумни и на този етап - достатъчни", каза Данов. Цуров изрази същата позиция. Той посочи, че свикването на Консултативния съвет от президента и на Съвета за национална сигурност от премиера са добър ход за засилване на бдителността.

Главчев: МВнР и МВР с мерки при потенциални рискове във връзка с кризата в Близкия изток

Данов е на мнение, че ако се засили бежанската вълна, българските и европейските служби ще могат да се справят с нея. Цуров допълни, че вълната от бежанци е неизбежна, а обществото и неправителственият сектор трябва да се включат в подпомагане на институциите.

Президентът свиква КСНС заради конфликта в Близкия изток

Според Данов Бенямин Нетаняху „държи ключа за развитието на обстановката по-нататък“. „Има шанс двете правителства да пристъпят към плаха деескалация“, допълни той. И подчерта, че в противен случай обстановката може да стане непредсказуема.

Цуров коментира и състоянието на Българската армия. Той посочи, че компенсирането на недостига на личен състав може да стане чрез новите технологии. И допълни, че България е на водещо място по производство на нова военна техника като дронове, антидрон защита и др. „Имаме капацитета да въоръжим нашата армия, но са необходими политически решения“, подчерта полковникът.

ВСИЧКО ЗА ЕСКАЛАЦИЯТА НА НАПРЕЖЕНИЕ В БЛИЗКИЯ ИЗТОК ЧЕТЕТЕ ТУК

Целия разговор гледайте във видеото.

Информирайте се преди всички - последвайте ни в Google News Showcase

Редактор: Цветина Петрова