"Влизайте в сделките с разум и с точни сметки”, посъветва Иво Димитров

От 1 октомври влязоха в сила ограниченията, които БНБ въведе с цел затягане на жилищното кредитиране. Това бе резултат от ускореното кредитиране в жилищния сегмент, което за август достигна невижданите от 2000 г. насам 25.5%.

Според ограниченията търговските банки не може да отпускат суми, надхвърлящи 85% от пазарната оценка на съответния имот. Максималният срок за погасяване на ипотечните заеми се ограничава до 30 години, а вноската не може да надхвърля 50% от месечния доход на кредитополучателя. В студиото на „Твоят ден” по NOVA NEWS кредитните консултанти Елена Михайлова и Иво Димитров обсъдиха промените в условията за кредитиране.

Новите правила за кредитите: Експерти прогнозират, че това ще повлияе на имотния пазар

„Част от големите банки удължиха промоционалните си условия по лихвите на ипотечните кредити до края на годината. Това означава, че работим с лихви от 2018 и 2019 г. до 31 декември. Старите условия се запазват”, каза Елена Михайлова.

„Около 85 милиарда са спестяванията на хората. В България всички лихви са плаващи. Докато голямата база от спестявания стои в България, банките са ликвидни. Всяка банка има право сама да определя лихвената си политика”, обясни Михайлова и посъветва хората да спестяват пари, защото всеки кредит има процент самоучастие.

Според Димитров идеалният клиент не съществува. „Би било добре да влизате в сделките с разум и с точни сметки”, посъветва той. 

Целия разговор гледайте във видеото.

Информирайте се преди всички - последвайте ни в Google News Showcase

Редактор: Весела Веселинова