Разказва „Дойче Веле”

Колко лечебни растения познавате? Според изследователите такива са около 50 000 вида. Не всички са проучени, но много от тях се използват от местните жители на различни региони. Например вярва се, че дори една скилидка чесън на ден има полза за здравето. Сред активните му съставки е алицинът, който убива микроби. Той затруднява и здравите клетки, но процесът засилва имунитета.

„Нищо лично“: Ясен напусна София, за да си направи ботаническа градина (ВИДЕО)

Градинският чай е друго лечебно растение. Власинките по листата му съдържат терпени, които са летливи и могат да се вдишат. Според изследванията градинският чай действа противовъзпалително.

Основната съставка в куркумата е куркуминът. В чистата си форма той стимулира жлъчния мехур и насърчава храносмилането. Скорошно проучване показва, че куркуминът е ефикасен в борбата с артрита.

Повече за лечебните свойства на растенията гледайте във видеото.  То е част от поредицата „В добра форма“ на „Дойче веле“, която се излъчва всеки вторник от 14.30 ч. и в четвъртък от 22.30 ч. по NOVA NEWS. Не пропускайте материалите на „Дойче веле“ и в ефира на „Събуди се“ по NOVA всеки уикенд. 

Информирайте се преди всички - последвайте ни в Google News Showcase

Редактор: Ина Григорова