Майор Пламен Николов и старши лейтенант Ане Анев казват, че в основата на успеха стои предварителната подготовка

Снайперистите продължават да играят решаваща роля в специализираните военни операции, особено в условията на глобална несигурност. Обикновено забулени в мистерия, подобно на тихи сенки, те трябва да доказват своята прецизност, безкрайното си търпение и психическата си издръжливост. Тези техни качества често решават изхода на битката. В това са убедени и майсторите на тишината майор Пламен Николов и старши лейтенант Ане Анев, които наскоро донесоха победа за България от международно състезание за снайперисти. И за двамата в основата на успеха стои прецизната предварителна подготовка.

"В стрелбата със снайперска карабина има много детайли и нито един от тях не е маловажен. В един момент някакъв дребен детайл може да ти провали цялата система. Като всеки един инструмент – трябва добре да го познаваш като материална част, трябва да придобиеш навици за стрелба с нея, да ги поддържаш. За разлика от използването на пистолет, автомат или картечница, нивото на теоретични знания, които трябва да имаш от гледна точка на материалната част, е по-високо", заяви майор Николов. Старши лейтенант Ане Анев допълни, че трябва теория, но и практика. Когато двете се срещнат, тогава успехът е по-гарантиран.

„Нищо лично”: Бившият командос, охранявал папа Йоан Павел II (ВИДЕО)

Пушките са цяла система от три основни компонента – единият е самата пушка, вторият е оптическият мерник, а третият - боеприпасът. Преди да достигнат до заветната цел обаче, майор Николов и старши лейтенант Анев неочаквано прекарват два дни, блокирани в Чикаго, след като международният срив на информационните системи спира полета им към град Тулахома в Тенеси - домакин на турнира. Състезанието, до което стигат с премеждия, се провежда в няколко различни етапа. Участниците в надпреварата са разполагали с едни и същи по вид патрони – факт, който се оказва сериозно предизвикателство за двамата мъже.

"Боеприпасът и аеродинамиката му са неща, които снайперистът трябва много добре да познава, за да може да си направи разчет на голяма дистанция. Това лично за мен беше най-предизвикателният момент в цялото състезание – дали ще успеем", споделя Пламен Николов. Снайперистите допълват, че освен задълбочения анализ на балистиката, за да спечелиш в подобен тип надпревара, е необходимо да можеш да опознаваш терена, да се адаптираш бързо и въпреки умората да вземаш важни решения за части от секундата.

Ястребово око: Среща със снайперистите в Българската армия (ВИДЕО)

"Почти всички упражнения включваха някакъв елемент на физическо натоварване. Било катерене на камион, бягане 200 метра или нещо от този род. Не беше само стрелба, а имаше и етап от състезанието, или стейджове, в които имаше определяне на разстоянието, разузнаване на целите. Основното обаче беше определяне на разстояния с придвижване и тестване на най-необходимите навици, които трябва да има един снайперист", обясни Николов. "Bold Action" пушките са с ръчно зареждане. Това означава, че след всеки изстрел, за да имате следващ, трябва ръчно да отключите затвора, да го издърпате назад, да изхвърлите гилзата, след което да вкарате нов патрон и заключвайки го, да изведете ударника. И да произведете изстрел след това.

По време на състезанието двамата българи се изправят срещу американските си колеги. Неизменна част от професията на снайпериста е доверието в партньора – фактор, който стои и в основата на победата на българите на престижния международен форум. Майор Николов и старши лейтенант Анев не се главозамайват от успеха. Дори напротив, остават здраво стъпили на земята, твърдейки, че за тях над триумфа стои усещането за дълг и готовността да защитиш страната си, ако това се наложи.

Командосите, готови за реални мисии: Среща с най-младото формирование в Българската армия

Това, което отличава снайперистите от другите, е тяхната двояка природа – на ловци, но и на пазители. Те владеят пушките си и могат да се движат като шахматни фигури, позиционирайки се стратегически, за да надхитрят и победят опонента си. Всеки детайл е от значение – шумът на вятъра, ъгълът на слънчевата светлина, движенията на целта. С това снайперистите ни напомнят, че твърде често най-ефективни са действията, предприети в мълчание.

Повече гледайте във видеото.