Toва се случва с помощта на генетично модифицирани бактерии

Ванилинът се използва широко в хранителната и козметичната промишленост, както и при производството на някои лекарства, но източникът му са главно лабораториите.

Ароматичното вещество се синтезира лесно и понастоящем около 85% от ванилина се произвежда от химикали, получени от изкопаеми въглеводороди.

Планини от боклук: Има ли алтернативи на сметищата (ВИДЕО)

В бъдеще обаче е възможно ароматът на вашия ванилов сладолед да дойде от…. пластмасови бутилки. 

Учени в Шотландия  са намерили начин да превърнат пластмасовите отпадъци във вкус на ванилия с помощта на генетично модифицирани бактерии.

Те са използвали нов метод за превръщане на пластмасовите отпадъци във ванилин, като по този начин смятат, че ще може да се отговори на нарастващото търсене на това вещество, но и да се работи за намаляване на замърсяването.

Африканска компания създава павета от пластмасови отпадъци (ВИДЕО)

Редактор: Цветина Петкова