Сергей Петров споделя, че в регионите, където имаме силна индустриализация на обществата, изчезват около 80% от всички насекоми

Сергей Петров води битки на много нива - от глобални и важни за целия свят до местни, свързани с локалните ни проблеми. В "Историите на Мария Йотова" разказваме за шестото масово измиране на видовете и оцеляването на пчелите и за това какъв е пътят за оцеляване на българските бизнеси.

Петров е основател на компанията "Бии Смарт Текнолоджис", която стой зад платформата "Истински мед" и проекта "Осинови кошер".

Да спасим пчелите: Жени от ЮАР посвещават живота си на благородната кауза (ВИДЕО)

"Много учени ни предупреждават за шестото масово измиране на видовете. Животът на нашата планета и изчезвал почти напълно пет пъти. И докато последно е било заради динозаврите и всичко се е случило много шумно, в момента това се случва много тихо. Изчезват растителни и животински видове. Най-силно виждаме това в насекомите и то в регионите, където имаме силна индустриализация на обществата. Там губим около 80% от всички насекоми. А това води до изчезване на растителни и животински видове и накрая на хората", споделя той. 

Глобална устойчивост в пчеларския сектор - за това се бори той. "Пчелите са най-ефективният опрашител, от който зависи 70% от храната, която всеки ден слагаме на масата си. Абсурдно е да слушаме как пчелите умират, а ние не можем да им помогнем. Имаме време да реагираме, но хората трябва да знаят как екосистемата и хората си влияят взаимно", убеден е Сергей.

Пчелите - едно от най-важните животни за селското стопанство (ВИДЕО)

"Използваме пчелите като сензор на околната среда. В един кошер може да има около 100 000 броя. 1/3 от тях излизат всеки ден. Те извличат информация за 3 млн. растения всеки ден. Пчелите събират прашец, който се явява протеин, с който хранят малките си. Той обаче е резултат от въздуха, водата и почвата за даденото растение. Замърсители в тези три места могат да се намерят и в прашеца. В Северна България близо до язовир Стамболисйки открихме пестициди, което е напълно недопустимо", обясни той.

Сергей има идея - да постави кошери в градска среда, по-конкретно в София, но това се оказва невъзможно по законова причина - пчелите се водят добитък. А това му се струва абсурдно, защото пчели живеят в града. 

Целия разговор гледайте във видеото.