Проучването е на Бостънския университет по медицина

Изчакването няколко години повече, за да създадете семейството си, може да ви донесе някои неочаквани ползи, сочи ново проучване.

Жените, които са станали майки за пръв път след 33-годишна възраст, са склонни да живеят по-дълго от тези, които се сдобили с деца преди 30-годишна възраст, според Бостънския университет по медицина.

Лекари от няколко болници спасиха родилка и бебето ѝ

„Разбира се, това не означава, че жените трябва да чакат да имат деца на по-зряла възраст, за да подобрят собствените си шансове за по-дълъг живот“, казва съавторът на изследването Томас Пърлс. „Възрастта при последното раждане може да бъде индикатор за степен на стареене. Естествената способност да имаш дете в по-напреднала възраст вероятно показва, че репродуктивната система на жената старее бавно, а следователно и останалата част от тялото ѝ.“

Проучването, публикувано в списание Menopause, не доказва причинно-следствената връзка, но установява, че жените, родили след 33-годишна възраст, са имали два пъти по-големи шансове да доживеят до 95 години или повече от тези, които са родили последното си дете до 29-годишна възраст.

Редактор: Цветина Петкова