Коментар на Надя Василева от Българска конфедерация по заетостта

Повече от половината фирми у нас не смятат да наемат работници в близките шест месеца. Това показва проучване на Българската конфедерация по заетоста, в което са участвали близо 1200 компании. От тях 20% планират да намалят броя на служителите си в идната половин година. Други 24% не са сигурни дали ще разширяват, или ще свиват разходите си. Само 24% от анкетираните казват, че ще наемат служители в следващите месеци.

"Резултатите от това проучване са най-неблагоприятните, откакто то се провежда (2021 година).. То се извършва на всеки шест месеца и е проективно. Т.е. ние отправяме запитване към работодателите дали имат намерения да назначават, да уволняват или да запазят служителите си в състава, в който са към момента. В последните няколко години забелязваме, че има все по-голям процент такива, които не са сигурни. Това е следствие на случващото се в политиката", обясни в студиото на „Здравей, България” Надя Василева от Българската конфедерация по заетостта.

Докъде ще стигне спорът за минималната работна заплата у нас

По думите ѝ коефициентът на заетост, който се измерва - тоест разликата между назначените и уволнените, е намалял четири пъти за шест месеца. "Това означава, че компаниите не са сигурни какво ще се случва в следващите шест месеца и задържат своите намерения за назначаване, въпреки че има много отворени работни места", подчерта Василева. 

Целия разговор гледайте във видеото. 

Редактор: Станимира Шикова