Димитър Калчев и Димитър Механджийски представят страната ни на държавни и международни първенства

В следващите минути ви срещаме с двамата талантливи състезатели по плажен волейбол - Димитър Калчев и Димитър Механджийски. В преследване на олимпийската си мечта, те напускат залата и излизат на пясъка, за да станат първата мъжка двойка на България с целогодишна подготовка.

Плажен волейбол в града: Енергия, пясък и морски дух в столичния квартал "Младост 4"

От много години Калчев и Механджийски прекарват на пясъка месеците, когато не са ангажирани професионално с любимия си спорт в зала. С времето у тях се заражда идеята да играят заедно плажен волейбол. Отдава им се възможност да представят България на държавни и международни първенства.

Плажен волейбол в сърцето на София (ВИДЕО)

„Миналата година бяхме на път да станем републикански шампиони, просто трябваше да се явим на последния турнир, но за нещастие предпоследния турнир си счупих пръста на крака и не можахме”, разказва Димитър Калчев.

„Тази година за щастие бяхме здрави и двамата и станахме шампиони доста безапелационно. Това допълнително ни даде самочувствие и ни накара да видим какво ни е нивото и навън, затова участвахме и в Турската национална верига и в други международни турнири”, добавя той.

Калчев споделя, че двамата състезатели имат спечелено трето и четвърто място в Турската национална лига. „След това отидохме на Балканиадата в Молдова, на която станахме втори, което е голям успех за нас. Там се състезавахме срещу отбори с щабове, с треньори със статистици, а ние бяхме само двамата”, каза още той.

За да участват на турнири, амбициозните волейболисти разчитат на собствени средства. Причината е, че българската федерация няма бюджет за плажен волейбол. Въпреки това Калчев и Механджийски заминават на лагер в Бразилия.  „Тези лагери са изключително важни за нас понеже се нуждаем силно от треньор за да ни покаже как се случва цялата игра , защото в момента нямаме такъв и е трудно без такъв”, смята Димитър Механджийски.

„Финансирането в плажния става чрез спонсори, партньори. В залата разчиташ на общинска издръжка или а се оправя клуба докато тук, ни трябва да си търсим финансирането. Трябва да започнем с целогодишна подготовка, трябва да си намерим треньор”, добавя Калчев.

Калчев и Механджийски създават сайт, в който всеки може да подпомогне финансово тяхната подготовка. „Ние сме единствените, които ще практикуват това, което носи допълнителна мотивация и отговорност”, казва Механджийски.

„В момента сме в процес на набиране на средства и в момента имаме събрани пари за самия лагер, като сме в процес и за събиране и занапред. Затова се надяваме на подкрепата и на федерацията и на мин. на спорта те да се включат в това нещо”, посочва още той.

Освен, че носят едно име, двамата волейболисти споделят и една мечта.
„Най-смелата ни мечта са Олимпийските игри. За да стигнем до нея, пътят е много дълъг, особено от хора, които започват тепърва с целогодишна подготовка. Турнирите, които носят точки за Игрите са на 3 нива. За да стигнем до елит, което вече те класира до голяма степен на Олимпиадата трябва да започнем от най-ниските турнири. Ние в момента сме с точки за квалификации на тези турнири. Трябва от квалификация до основна схема. Това означават много участия на много турнири”, казва още Механджийски.

Той разказва, че за Олимпийските игри се класират 24 отбора, отборът от страната домакин, световният шампион. Има 5 континентални купи, чиито шампиони се класират и топ 17 отбори по ранглистата на FIVB. Нашата основна цел е да попаднем в тези топ 17 отбора и да се класираме оттам”, мечтае Механджийски. 

Репортер: Лора Стоянова

Повече по темата гледайте във видеото.

Редактор: Виктория Гетова