Сред тях е и петгодишно дете

Броят на жертвите на урагана "Оскар" в Куба нарасна на седем, включително и петгодишно дете.

Над 70% от електрозахранването в Куба е възстановено след няколкодневния срив на електропреносната мрежа на острова, на фона на тежки щети, причинени от преминаването на урагана „Оскар“, съобщи правителството, цитирано от ДПА. Властите продължават да оценяват щетите и се опитват да достигнат до най-тежко засегнатите райони на страната.

Ураганът „Оскар” взе шест жертви в Куба (ВИДЕО)

Електрозахранването все още не е напълно възстановено в източната провинция Гуантанамо, която остава тежко засегната от наводнения и разрушения от бурята. Пълното спиране на тока в цяла Куба в петък беше причинено от срив на остарялата ѝ електропреносна мрежа. Няколко от опитите да се възстанови електрозахранването останаха неуспешни.

Ураганът „Оскар” връхлетя Куба (ВИДЕО)

Заради лошото състояние на остарялата инфраструктура – отчасти заради над 60-годишното американско търговско ембарго – електрическите централи на Куба редовно спират или трябва да бъдат набързо ремонтирани. Често в страната има спирания на тока.

Нарастващият гняв заради влошаващите се условия на живот доведе до малки протести на много места в страната през последните дни. Кубинският президент Мигел Диас-Канел пренебрегна демонстрациите, като ги нарече „действия на пияни хора, които нарушават спокойствието“.

Редактор: Цветина Петрова
Източник: Валерия Динкова, БТА