![Снимка: iStock](https://nstatic.nova.bg/public/pics/nova/article/980x551_1739530231.jpg)
Снимка: iStock
Какви са резултатите от изследването
Древноегипетските мумии са миришели "на дърво", "пикантно" и "сладко", сочат данните от ново проучване, цитирано от ДПА и "Асошиейтед прес". Изследователите са анализирали девет мумифицирани тела от Египетския музей в Кайро, повечето от които датират от I и II хилядолетие пр.н.е., като са използвали комбинация от инструменти и сензорни техники.
"Миризмата на мумифицираните тела от години предизвиква сериозен интерес от страна на експерти и на широката общественост, но досега не е провеждано комбинирано химическо и перцептивно научно изследване", каза водещият автор професор Матия Стрлич от Лондонския университетски колеж и университета в Любляна.
2000 мумифицирани овчи глави откриха в храм в Египет
"Това изследване ни помага по-добре да планираме консервацията и да разберем древните материали, използвани за балсамиране. То добавя още данни за обогатяване на музейната експозиция с мумифицирани тела", отбелязва изследователят.
Учените разполагат с обучени човешки "носове", натоварени със задачата да опишат качеството и интензитета на миризмите, както и да установят участващите молекули и съединения с помощта на методи като газова хроматография и масспектрометрия. Това позволява на екипа да определи дали тези компоненти произхождат от консерванти, микроорганизми или пестициди, например, отбелязва ДПА.
Фосили от речна костенурка на 70 милиона години откриха египетски учени
Миризмите са описани като "дървесни" в 78 на сто от случаите, "пикантни" при 67 на сто, "сладки" при 56 процента, а "наподобяващи тамян" и "застояли" - по 33 на сто.
Според д-р Сесилия Бембибре от Калифорнийския университет в Лос Анджелис изследването подчертава "значението на използването на сетивата ни за разбиране на миналото".
Мумифицирането в Древен Египет обикновено е включвало третиране на покойника с масла и смоли, включително от бор, кедър и хвойна, за да се запазят тялото и душата в задгробния живот и да се придаде приятна миризма, припомня ДПА.
Данните са публикувани в Journal of the American Chemical Society.
Редактор: Цветина Петрова