Снимка: iStock
Редки и екзотични сортове от Япония, Америка и Китай завладяват пазара и ресторантите у н
Бутиковите тикви превземат българския пазар. Новият сорт се появява за пръв път у нас и засега се отглежда само в Южна България. Редките и впечатляващи тикви са с произход от Япония, Китай, Америка и Европа.
Семейство Кабурови от пазарджишкото село Мало Конаре отглеждат тикви от близо 15 години. Те са засели 600 декара.
„Реколтата тази година не е от най-добрите, поради това, че имаше много топли дни през изминалото лято. Те си дадоха своето отражение и доста от културата ни се разболя. Това са не по-малко от 30–40% от продукцията ни. Тиквата не е от най-капризните култури – ако ѝ дадеш всичко, което ѝ се полага, и в точния момент, тя ще ти се отблагодари”, заявява земеделският производител Иван Кабуров.
Производители на ориз казват, че са пред фалит заради липсата на вода
За първи път тази година семейството отглежда редки и екзотични видове.
„Много трудно се сдобих със семената тази година. След като пристигнаха при мен в България, ги дадох на специална отопляема оранжерия, в която да ми направят разсадът”, споделя Десислава Кабурова.
Сега тя се радва на изобилие от екзотични видове. Хит на пазара в момента е японската тиква „Хокайдо” – с вкус, наподобяващ печени кестени.
„Тя е най-желаната на българския пазар и изобщо на световно ниво, защото се води един вид витаминозна бомба за човешкия организъм. Тоест в нея са съхранени и съчетани всички витамини и минерали, които могат да съществуват, събрани накуп в една тиква. И за това тя е толкова желана сред малки и големи, и най-вече сред ценителите на здравословната кухня, по-конкретно за любителите на крем супите”, казва земеделският производител.
Тази тиква се предпочита от младите майки за бебетата.
„С цел захранване на своите дечица. Избират я за първите лъжички, защото е богата на много витамини – А, Е, С и бета-каротин, които са полезни за развитието и растежа на най-малките дечица”, добавя Десислава Кабурова.
В менюто на луксозните ресторанти за направата на по-специални ястия шеф готвачите използват тези бутикови тикви, които са американски.
„По-сладката тиква е жълтата. С една такава жълта тиква един човек спокойно може да се нахрани, докато тук размерът и обемът е двойно по-голям. Това прилича на голям чесън, но не е. Нарича се „Бейбибу” и произходът ѝ е от Америка. Това е тиква – специален сорт, който съм го произвела тази година, за най-малките – за от 6 месеца до 1 годинка дечицата, които си правят есенните фотосесии покрай празника Хелоуин”, казва тя.
България - рекордьор по асансьори, но често по-стари от хората, които ги ползват
А за наближаващия празник най-много се търси така наречената хелоуинска тиква. Тя стига размери от 4 до 6 килограма. Тиквата е наситено оранжева и служи само за декорация. За това у нас не се отглежда масово. И за да придаде уникалност на първите бутикови тикви, които е произвела, Деси решила да изрисува някои от тях. Сега служат за украса в молове, търговски центрове, ресторанти, хотели и офиси.
„Търсени са и за семейни фотосесии от семействата, за да запечатат своите есенни усмивки във фотостудиата в цялата страна. А за първи път тази година отглеждам бялата „хелоуинка” в България, която се търси с цел рисуване”, споделя Деси.
Заради по-ниските добиви с 40% тази есен цените на традиционните тикви, които обичаме да консумираме, ще са с 20% по-скъпи, казват производителите.
„Стандартната ядлива тиква в момента се търгува около 1.50 лева във веригите и на пазарите, а от нас излиза на около 70 стотинки. Другата, която е декоративна тиква за украса и декорация, се търгува на 3,50–4 лева във веригите, от нас излиза около 2,50–3 лева”, допълва производителката.
Повече гледайте във видеото.
Последвайте ни