Репортерът Генка Шикерова разкри как болници плащат, за да им карат определен тип болни

Един служител на Спешна помощ в София е наказан след предаването „Разследване” по Нова, което показа как се върти търговия с пациенти. 
 
Репортерът Генка Шикерова разказа няколко случая, в които на пациенти е предложено да бъдат откарани, или директно са откарвани в болници, които не са най-близките, както е по наредба. 
 
По темата
„Линейките водят пациентите в определени болници. Плаща се 100 лева и това е публична тайна”, заяви проф. Генчо Начев, директор на болница „Св. Екатерина”.
 
„Ръководството на ЦСМП не толерира подобни дейности”, заяви в предаването „Здравей, България” зам.-директорът д-р Светла Богданова. 
 
Относно случаят, при който пациентка от квартал „Хаджи Димитър” е закарана чак в болница „Витоша”, при условие, че ИСУЛ е много пъти по-близо, д-р Богданова заяви:
 
„Колегата, който е направил това нещо, е наказан. Получава доста тежко наказание - предупреждение за уволнение”. В обяснението си до "Медицински одит" лекарят пише, че пътят до болница "Витоша", макар и дълъг е по-равен. Според версията на управителя на болницата, пациентката и нейната майка поискали да отидат там заради евтините импланти. 
 
 
По думите ѝ от миналата година досега има 9 наказани лекари, които са си позволили да не карат пациента до най-близкото лечебно заведение. За всеки пациент, закаран от екип на Спешна помощ в болница, лекарите попълват фишове. В тях има полета, където записват името на лечебното заведение. Информацията от фиша трябва да се сверява с тази от друг картон и с данните от GPS-а на линейката. 
 
В адвокатската си практика Мария Петрова е печелила дела на пациенти, съдили Спешна помощ за това, че избират болницата, където да бъдат закарани. В един от случаите - инцидентът се случва изключително близо до ортопедична болница в Горна Баня, линейката пристига и открава пациента в частна болница на "Цариградско шосе".
 
Повече гледайте във видеото
 
 

инцидентът се случва изключително близо до ортопедична болница в Горна Баня, линейката пристига и открава пациента в частна болница на Цариградско шосе.