„На Каймакчалан са се били стотици войници в продължение на два месеца", коментира Божидар Димитров

„Това е поредният акт на вандализъм. Аз ще дам под съд този македонски журналист. Длъжен съм да го направя. Иначе ще бъда уволнен, че не си гледам работата”, заяви в студиото на „Събуди се” директорът на Националния исторически музей Божидар Димитров.

Изказването му бе по повод публикацията във Facebook на македонския журналист Миленко Неделковски от премахването на паметна плоча за загиналите български офицери и войници на Каймакчалан. Само ден след откриването на паметната плоча, тя беше счупена. Сигнал за това получихме и в рубриката „Моята новина”.

По темата

Божидар Димитров припомни, че преди две години гробове на други български офицери в Македония също били унищожени.

„Каймакчалан е с височината на Черни връх, а там са се били стотици войници в продължение на два месеца. Това са войници от 68 бригада, които са имали инициатива да положат малка плоча. 6000 наши войници са се сражавали на това място и още повече сръбски, френски и гръцки войници”, припомни Божидар Димитров.

„В ЕС се приема една страна, само когато тя няма пробелми със своите съседи. Ако кажем, че сме окей, няма проблеми, това означава, че тяхната представа за история е вярна. Но историята не е само познания за миналото. Тя е аргумент за права”, коментира още Божидар Димитров.

С официална позиция по скандала излезе и външното ни министерство. Ведомството призовава властите в Македония „ясно да се разграничат и повече да не допускат подобни позорни актове”, които не били изолирани случаи и са особено тревожни в момент, когато двете страни преговарят за подписване на договор за добросъседство.