В остър спор влязоха Цвета Караянчева от ГЕРБ и Валери Жаблянов от БСП

Решението на президента Росен Плевнелиев да не назначава служебен кабинет предизвика остри спорове сред политическите опоненти. От ГЕРБ защитават решението му, но от БСП са категорични, че има нарушение на Конституцията.

По темата

„Член 99 от Конституцията е категоричен. Там категорично е записано, че след като не бъде съставено правителство с връчените мандати, президентът съставя служебно правителство. Конституцията и законите трябва да се спазват, включително и от държавния глава”, заяви в студиото на „Здравей, България” Валери Жаблянов от БСП.

Според Цвета Караянчева от ГЕРБ нарушение на Конституцията няма.

„Това е достойно отношение на президента към така създалата се ситуация. Съгласна съм с него, че няма как за 2 седмици да се създава служебен кабинет. Тези министри дори няма да имат възможност да се запознаят с директорите на дирекции”, заяви Караянчева. „В Конституцията член 99, алинея 5 и 7 – има такова нещо за съставяне на правителство, но няма даден срок. Така че няма никакво нарушение на Конституцията. На колегите от БСП им стана навик да говорят от името на народа, от името на Конституционния съд. Ако има нещо, Конституционният съд ще се произнесе”, заяви Караянчева. И обвини Корнелия Нинова, че говори от името на Румен Радев.

Според Караянчева никой не би се съгласил да бъде министър за 2 седмици.

„Това правителство, което ще се сформира за 2 седмици, дори няма да провежда избори”, коментира Караянчева.

„Управлението на държавата не е истанбулския пазар, където може да се пазарите за една стока”, отговори ѝ Валери Жаблянов. „Г-н Радев не представлява институция в момента. Той е избран за президент, но не е стъпил в длъжност. Той самият не представлява институция в момента, той не е субект на тези отношения”.

Според Жаблянов Плевнелиев е направил две грешки.

„Първата е, когато не възложи мандат за съставяне на правителство, веднага след оставката на г-н Борисов. А беше задължен, пак по Конституция, да го направи. Накрая стигнахме до един ужасяващ пазарлък, до всеобщо падение на досега управляващите партии. Плевнелиев загуби месец и половина време на българската държава”, заяви Жаблянов.

Според Караянчева обаче 1-2 седмици плюс или минус няма нищо да променят.

„Пак щяхме да сме в хипотезата на две служебни правителства”, заяви Караянчева.

Повече гледайте във видеото!