Стотици години са нужни на почвата да се възстанови след изгаряне на стърнища...

Наред с опасността от предизвикване на горски пожари, паленето на стърнища е изключително вредно за почвата и ландшафта, категорични са специалисти. За възстановяването на хумуса са необходими стотици години.

Днес в Смолянско аварийни екипи гасиха поредния горски пожар предизвикан от запалване на стърнище.

Този пожар, който продължава да унищожава гората над с.Тикале е предизвикано от небрежно запалване на стърнище. До късно следобяд над селото се извиваше гъст дим, а над 100 декара земя остана овъглена.

Виновник за пожара е този мъж, който скри лицето си от камерата. Още в шок той не можеше да проумее как малкияt куп със сухи треви и храсти, които запалил предизвикал огнения ад.

Aгроном от Областна дирекция "Земеделие" в Смолян заяви, че с паленето на стърнищата много хора си мислят, че унищожават вредителите. Всъщност много малка част от вредителите се унищожават, за разлика от полезните микроорганизми.

Така се създава една липса на почвено плодородие и земите се увреждат.

Земя, върху която е палено стърнище става податлива на ерозия,  щетите нанесени на биоразнообразието особено  в защитени зони могат да бъдат необратими категорични са още специалистите.