Трусът е бил със сила 3.6, евакуирани са децата от училищата...

Земетресение с магнитуд 3,6 по Рихтер вдигна на крак жителите на Симеоновград и Хасково. Трусът бе регистриран около 10.30 тази сутрин между селата Брод и Злато поле.

 

Заради него всички деца от детските градини и училищата бяха евакуирани.

 

Две минути преди 10.30 хората в Симеоновград чули силен гръм. След секунди земята се разлюляла. Най-голяма паника трусът със сила 3,6 по Рихтер предизвикал в учебните заведения.

 

Веднага след труса всички деца от градините и училищата са били изведени навън.

 

Още в първите минути след труса в община  Симеоновград е свикан кризисния щаб. Засега там няма данни за нанесени щети.
В димитровградските села Брод и Злато поле, които са най-близо до епицентъра на труса, хората са спокойни. Изпратените на място екипи не са установили щети при направените огледи.

 

От Националния геофизичен институт всеки ден регистрират леки земетресения на територията на страната.

 

Снощи имаше още 3 земетресения в близост до днешното. Първото  е с магнитуд 2.2 по скалата на Рихтер и е усетено  в 20:20 часа в област Ямбол. Половин час по-късно е вторият трус, с честота 3.3 по Рихтер.

 

Епицентърът е в същия регион, като най-силно е усетено отново около Ямбол и Стара Загора. Малко по-късно, в 22.47 сеизмолозите са отчели и третия трус, с почти същия епицентър, отново в област Ямбол.

 

Геодинамиката на земята е причината за тези земетресения. Те са относително слаби, така че вторичните трусове ще затихнат до няколко дни, може да с повече от ден-два, каза за „Календар" д-р Димо Солаков, зам.-директор на Института по геофизика към БАН.