Идеята е по този начин те да си гарантират осигуровки и стаж за пенсия.

Трудови договори ще трябва да сключват вече и хората, които изкарват парите си с надомна работа, реши парламентът. Идеята е по този начин те да си гарантират осигуровки и стаж за пенсия. Това не са никак малко хора - между 300 и 500 хиляди българи работят вкъщи по данни на синдикатите.
 
От две години семейството на Златинка Христова изработва картички,  декорации и бижута от хартия и мъниста. Назначила дъщеря си в собствената фирма, а от скоро за нея работи и втори човек. Плаща всички данъци и осигуровки и затова смята, че промените в кодекса на труда за надомната работа ще извадят много хора фирми от сивия сектор.

Ако Златинка е готова да плаща осигуровки за себе си и хората си, то има фирми, които предпочитат да не осветляват бизнеса си. Пример за това е съобщение на електронната поща, което съдържа покана за надомна работа, с уточнението, че е само за пълнолетни. По 12 часа на ден  жени трябва да забавляват посетителите на еротичен чат. Работещите получават възнаграждение от 1000 лева на месец, с възможност за бонуси. Не се подписва договор, не се плащат осигуровки, а парите не се превеждат по банков път, затова и не трябва да се декларират.

Трябва да има морал както за работника, така и за работодателя, допълва Златинка Христова.