С 5300 места повече ще има от другата учебна година в университетите, реши правителството. Така позициите за първокурсници ще станат 71 хиляди.

С 5300 места повече ще има от другата учебна година в университетите, реши правителството. Така позициите за първокурсници ще станат 71 хиляди. За вчерашната задължителна матура се бяха записали около 67 000 хиляди, от които 4000 не се явиха на изпита. Миналата година абитуриентите бяха около 70 хиляди. Така, оказва се, за всички студенти ще има места във вузовете.

В Университета за национално и световно стопанство в София се приемат всяка година около 3000 първокурсници. Завършващите пък са над 5000, но в това число влизат магистрите и докторантите. Димитър е влязъл в университета преди 4 години. Той и още 200 души се очаква тази година да получат бакалавър по маркетинг. Митко обаче не е убеден, че с новите промени интереса на бизнеса ще се запази.

Причина да намаляват студенти е и че много от тях отиват да учат в чужбина.

След новостите вече дори и да имаме тройка на приемните изпити или пък между 4 и 5 на матура, ще станем студент.

И в момента в УНСС броят на студентите е в максималния си обем. Този ВУЗ е един от 39-те, в които се признават оценките от матурите. Ако те са добри, служат като балообразуващи.

Промените са съобразени с исканията на университетите, твърди просветният министър.