Причина за това са старите подробни устройствени планове на София...

Стотици столичани нямат улици, които да водят директно до домовете им. Това е така заради остарелите подробни устройствени планове на София, в които са предвидени повече алеи за пешеходците и по-малко улици и места за паркиране на автомобили.

Най-засегнати са хората от десети микрорайон на столичния квартал Люлин, където петнайсет блока нямат улици. Александрина и съседите й живеят в един от тях и, за да стигнат до вкъщи, доскоро са преминавали през съседен имот, който все още не е бил застроен. Но откакто кооперацията е построена,  малкото свободно пространство, което е останало е обрасло с трева и  от там вече няма как да преминават, нито пешеходци, нито автомобили.

\"Преди три месеца ми се наложи да викнем линейка по спешност, защото загубих съзнание и съпруга ми викна линейка. Тогава му беше обяснено, че линейката е от десет минути на адрес и излизайки от дома ми и оставяйки ме сама, мъжът ми каза, че линейката се е намирала в локалното много далече от нас\", разказва Адела.

А подобни ситуации могат да се окажат фатални най-вече са възрастните хора.

Ситуацията се повтаря и когато до блока трябва да стигне автомобил на пожарната. Точно поради тази причина преди няколко години елтаблата в блока са изгорели. От дирекцията \"Контрол по строителството\" към район Люлин обясниха, че проблемът е възникнал заради стария подробен устройствен план на квартала, който все още е в сила.

Новият  устройствен план предвижда улиците да стигат до всички блокове, както и да се осигурят достатъчно паркоместа. Той обаче ще влезе в сила най-рано в началото на 2013-та година, а дотогава хората трябва да се заредят с търпение.