И още - каква храна ни сервират в заведенията по морето?

На морето е горещо откъм проверки. От края на април до момента сме направили около 4000 проверки и те ще продължат до края на сезона. Проблемите са доста, като над 30% от проверяваните обекти са с нарушения. Това заяви в студиото на \"Здравей, България\" д-р Йордан Войнов.

 

Той допълни, че до момента има над 300 обекта, които са затворени. Според него, има ефект от засиления контрол.

 

Д-р Войнов заяви, че има много голям интерес на пазара към хляба, произведен по утвърден стандарт \"България\". Той допълни, че проблемът при хляба е, че няма качествено брашно от предна реколта.

 

\"Здравей, България\" реши да направи един експеримент какво е съдържанието на хляба, който консумираме. За целта бяха взети три произволно избрани хляба – един произведен по утвърден стандарт \"България\", един бял и един ръжено-пшеничен. Хлябовете бяха занесени в лаборатория, в която да бъдат проверени качеството, състава и наличието на вредни вещества.

Резултатите от пробите бяха готови след една седмица. Хлябовете, произведени по утвърдения стандарт, както и тези произведени по фирмена технологична документация, показват много добро качество

Освен това проверката показа, че произвеждания у нас хляб по утвърден стандарт \"България\" отговаря на всички изисквания. Противно на очакванията ръжено-пшеничния хляб също даде отлични показатели. Според изследванията, в него няма оцветители.  Проверката ни обаче не е представителна за всички хлябове на пазара, а недоверието у българина остава.

До седмица на сайта на \"Агенцията по храните\" ще бъде направен списък с детските лагери и тяхното качество. Това обяви в \"Здравей, България\" председателят на Агенцията д-р Йордан Войнов. Целта е родителите предварително да бъдат запознати с условията, в които изпращат децата си.


И още по темата - във видеото.