В района пристигнаха миротворци от НАТО, за да успокоят ситуацията...

Специалните части на косовската полиция, които превзеха два гранични пункта със Сърбия в Северно Косово, се изтеглиха от тях. Те бяха заменени от митничари, съгласно инструкциите на Прищина.

 

В района пристигнаха миротворци от НАТО, за да успокоят ситуацията. Действията на премиера Хашим Тачи бяха сериозно критикувани от международната общност.

 

Изтеглянето на косовските спецчасти от граничните пунктове Бърняк и Ярине в населеното предимно със сърби Северно Косово е било контролирано от миротворци от НАТО. То е станало факт след постигната договорка между Алианса и властите в Прищина.

 

Косовското правителство обаче отрича да има каквото и да било споразумение по този въпрос.

 

Сърбите отговориха на акцията като издигнаха пътни блокади, за да попречат на тежко въоръжените полицаи да стигнат до границата. Един косовски служител на реда беше ранен, а по-късно почина от раните си.

 

Операцията е имала за цел да бъдат заменени косовските сръбски митничари на граничните пунктове Бърняк и Ярине заради подозрения, че не прилагат въведеното преди няколко дни ембаргото за внос на сръбски стоки.

 

От обявяването на независимостта на Косово през 2008 година Сърбия също прилага ембарго върху внос на косовски стоки. Белград не признава косовските митнически печати, на които пише \"Република Косово\".