Общинското здравно заведение има натрупани дългове за стотици хиляди левове...

Болницата в град Попово е на ръба на фалит. Общинското здравно заведение има натрупани дългове за стотици хиляди левове, които продължават да се увеличават всеки месец.

 

Заради неплатени заплати лекари и медицински сестри масово напускат, а отделенията там вече едва смогват да обслужат пациентите.

 

В лъскавата фасада на болницата в Попово са вложени 2 милиона лева. Пари, които могат да се окажат хвърлени на вятъра, след като здравното заведение е на път да затвори врати.

 

Лечебницата няма средства за лекарства и апаратура, а лекари и медицински сестри не са вземали заплати вече половин година.

 

Притиснати от безпаричието, медицинските работници се спасяват както могат. Преди месец колективно подават оставки всички от неврологично отделение. Връщат се само половината. Сега на път е да затвори родилното, където от седмица вече не приемат пациенти.

 

Ако това продължи, до октомври лечебницата вече ще има милион лева дългове и ще фалира, оставяйки без здравни грижи десетки хиляди жители на Попово и Опака.

 

За да продължи да работи, болницата се нуждае от дофинансиране от 30 хиляди лева всеки месец. Здравното заведение е общинско, но местната власт няма решение да отпусне необходимите пари.