До седмица рибарите по южното ни Черноморие ще закрият тазгодишния сезон за улов на сафрид, хамсия и цаца...

До седмица рибарите по южното ни Черноморие ще закрият тазгодишния сезон за улов на сафрид, хамсия и цаца.

 

В района на Царево и Ахтопол са разположени близо 20 таляна, от които в момента се вади около 500 килограма риба дневно.

 

Каква е равносметката за сезона и как живеят старите морски вълци в известното със своите риболовни традиции село Варвара провери екип на \"Календар\".

 

Кирчо Скюзмито се оказва най-приказлив сред рибарите от Варвара. Лодката, мрежата и въдиците са част от неговото всекидневие от години. Душата и фантазията на тези хора вървят ръка за ръка с кураж, който на моменти преминава всякакви граници.

 

Вълк единак, бродещ с лодката в девствените води около Варвара. Така вижда себе си Кирчо Скюзмито. Разчита на двете си ръце и на милостта на морето.

 

Освен позахабения рибарски инвентар, морският вълк е построил малка къщичка почти до самия бряг. С първите лъчи на горещото юлско слънце рибарската дружина се прибира с прясна риба. Ловят я със специална мрежа, поставена навътре в залива.

 

Тази сутрин осмината рибари за извадили от таляна около 20 килограма сафрид. Всеки от тях ще занесе вкъщи по около 20-30 лева. Прасната рибата за минути се сортира и потегля към рибните пазари в региона. 

Сега дружината ще чака миграционните пасажи в началото на есента. Надяват се уловът на паламуд и лефер да бъде достатъчно благодатен, за да изкарат зимните месеци.