Нужен е обективен подход за изчисляване на санкциите...

Наскоро социалният министър Тотю Младенов лансира идеята служителите, които работят без трудов договор, също да бъдат глобявани. В момента на санкция подлежат само работодателите и тя е до 15 хиляди лева.

 

\"Логично би било и двете страни в този процес да носят отговорност за действията си съобразно тежестта на тяхната вина. Естествено, че работникът не може да носи същата отговорност като работодателя\".

 

Това мнение изрази в \"Здравей, България\" вицепрезидентът на КТ \"Подкрепа\" Димитър Манолов.

 

\"Ние предложихме обективна система за изчисляване на тези санкции. Хората, които работят без трудов договор се разделят на две основни категории – такива, които са притиснати от обстоятелствата, и такива, които искат да мамят системата и да не плащат данъци и осигуровки. В този смисъл трябва да има и различни подходи за тях\", обясни Манолов.

 

\"В този смисъл определихме основата да се изчислява на базата на осигурителния праг на дадената длъжност. Предложихме и размер на това наказание – той да бъде осигурителните вноски, което лицето дължи за дадения период. Парите ще отидат за възстановяване на осигурителния статус на даденото лице\", поясни още Димитър Манолов.

 

\"Идеята на министър Тотю Младенов не е нова за нас, бяхме я предложили още преди две години и изцяло я подкрепяме\", заяви от своя страна зам.-председателят на Българската стопанска камара (БСК) Камен Колев.

 

Според него основният проблем е, че осигурителните системи не са привлекателни за осигуряване. Хората, внасяйки осигуровки, виждат, че получават ниска пенсия и лошо здравеопазване.

 

\"Принципът е работодателят да носи по-голямата отговорност\", заяви Колев.

 

Той обаче не се съгласи с предложението на КТ \"Подкрепа\" като санкция да се взимат дължимите пари от работника.

 

\"Да вземеш парите, които работникът така или иначе дължи, няма да е стимул да излезе на светло и ще продължи да стои в сивата икономика. Освен тази сума, трябва да има и отделна глоба\", на мнение е зам.-председателят на БСК.

 

Вижте какво още предлагат от КТ \"Подкрепа\" и БСК на Nova Play.