Много хора обаче сигнализираха, че процедурата по уведомяване е тромава...

Утре изтича срокът за регистриране на газовите, въздушните и сигналните оръжия. Много хора обаче сигнализираха, че процедурата по уведомяване е тромава.

 

От преди година законът задължава освен бойните, да се регистрират и газовите оръжия, което според запознати е натоварило полицията. До скоро повечето районни управления искаха и такси за регистрация, което според оръжейни търговци е незаконно.

 

Всеки нов собственик на газов пистолет или въздушна пушка трябва да подаде документи и данни за себе си и оръжието в МВР до 2 седмици след покупката му. Старите собственици трябва да го направят една година, която изтича утре. Иначе ги грози глоба от 200 до 500 лева. 

По данни на оръжейните търговци само регистрираните ловци в България са над 350 000. Наскоро граждани и оръжейни търговци се възпротивиха срещу искането на такси за регистрация от МВР.

 

Отново оръжейни търговци са разработили и финансирали проект, регистрацията на оръжия да става с изпращане на документи по електронен път. От МВР първоначално са приели идеята, но когато подготовките по приемането му напреднали спрели преговорите.

 

Екип на \"Новините\" провери как работят гишетата в някои районни управления на полицията в столицата ден преди крайния срок. По изключение заради близката дата се приемат граждани и днес и утре, а не само в обичайните за това дни – понеделник и сряда. Поне на посетените от нас места. От седмици събирането на такси е преустановено, казаха зад кадър служители на МВР.