Масови грешки в бюлетините за вота имаше в Хасковско...

Оказа се, че в Кърджали, за разлика от минали години, е едно от най-спокойните места днес. Не е имало никакви по-сериозни сигнали за нарушения. Липсваха дори и традиционните за изборите в Кърджали автобуси, с които минали години пристигаха избиратели от Турция.

Това се дължи на правото за уседналост. Именно заради него имащите право на глас за избора на президент бяха 90 хиляди, а за местна власт – 60 хиляди. Точно това правило обаче се оказа проблемно и за доста други хора, които твърдяха, че липсват в списъци, без да са живели в чужбина.

Общо над 50 са жалбите, които са подадени в ОИК в Кърджали. Голяма част от тях са за непозволена агитация в изборния ден. Дори е имало сигнал за раздаване на дюнери в един от кварталите на Кърджали. Иначе последната избирателна активност, отчетена от ОИК към 16.00 часа, е около 47% за местния вот и 31% за президентския.

Масови грешки в бюлетините за вота имаше в Хасковско. В община Ивайловград гласуването днес започна навреме в едва 8 от 29-те секции. Причината бе пропуснат кандидат за кмет в село Гугутка и грешка в бюлетината за общински съветници.

В хасковското село Динево отново заради грешка при печатането гласуването бе прекратено за часове докато се отпечатат нови бюлетини.

В три четвърти от избирателните секции в Ивайловград гласуването започна с два часа закъснение. Липсата на единия кандидат кмет в Гугутка  било забелязано едва снощи. По спешност е започнало печатането на нови бюлетини.

Подобен проблем се появи и в хасковското село Динево. Там двама кандидати за кмет фигурираха под един и същ номер. Грешката обаче бе забелязана чак след като част от хората бяха гласували.

Разменени имена на кандидат съветници се появиха и в бюлетината в Хасково. Там проблемът бе коригиран с ръчна поправка в образеца. През деня в Хасково бяха отчетени куп случаи на агитация.

В Любимец е проверен сигнал за контролиран вот, а в димитровградското село Добрич един от кандидатите е влязъл в секцията да гласува с оръжие и е бил изведен.