Ще съдят България и Гърция в Страсбург...

 

Петимата български моряци от арестувания в Гърция кораб „Ина\" се прибраха у дома. Гръцкият съд промени мярката им за неотклонение от „домашен арест\" в „подписка\".

 

След петмесечно заточение, на ръба на оцеляването в южната ни съседка, моряците възнамеряват да търсят отговорност от корабособственика Георги Мишков. Те се заканиха, че ще съдят България и Гърция в Страсбург за нарушаване на човешките им права.

 

Петмесечен ад, така моряците определят престоя си в Гърция. Разказват за кошмарен арест, пушки, помпи, белезници, сирени и килия за по 20 души с открита тоалетна.

 

Споменът - сами в чуждата страна, болни и без средства, изоставени от корабособственика и от държавата си. Молейки се близките им да намерят пари за гаранцията.

 

Мъжете твърдят, че не знаят нищо за контрабандата и че са жертва на своя работодател, който имал протекции на високо ниво.

 

Шефът на \"Ростов транспорт\" - Георги Мишков, се оказа неоткриваем и не отговаря на мобилния си телефон. За последно се чул със сина на останалия в гръцки затвор помощник-капитан Недялко Петров и се оправдал, че няма пари. Затова синът сам събрал парите за гаранцията.

 

Моряците още не знаят кога ще е делото в Гърция, а работодателят им дължи хиляди долари за заплати.