От общо 67 души на борда на сондажната платформа, спасени са едва 14...

Продължава издирването на оцелели от потъналата сондажна платформа в Охотско море. Все още обаче няма информация за българина Живко Жеков, който се е намирал на борда й по време на бедствието. В момента следствените органи работят по няколко версии за потъването на платформата.

 

От общо 67 души на борда на сондажната платформа, спасени са едва 14. Шест са потвърдените жертви, а останалите 37 души продължават да са в неизвестност.

 

Сред тях е и българинът Живко Жеков от Варна. Самолет и хеликоптер от Далекоизточния авиационно-спасителен център на руското министерство на извънредните ситуации се включиха в издирването на хората от потъналата сондажна платформа.

 

Още два хеликоптера се намират в готовност за излитане на остров Сахалин. В района на спасителните операции работят също ледоразбивача и два кораба.

 

Въпреки че издирването продължава, на практика няма шансове да бъдат намерени оцелели във водата с температура 1 градус.

 

Следствието работи по три версии за потъването на платформата - нарушаване на правилата на движение, лошо техническо състояние на платформата и лошото време.