Самият кмет твърди, че не знае как и кога са били продадени две общински сгради...

\"Далавера за милиони\" - така жителите на Стамболийски говорят за скандалните сделки с общински имоти, които разбуниха духовете в града от няколко дни. Дори самият кмет твърди, че не знае как и кога са били продадени две общински сгради в центъра на Стамболийски и 100 декара мотописта, намираща се недалеч от града.

За сделките научил постфактум от частен съдебен изпълнител, който ги разпродал почти на безценица, като се започне от двуетажна сграда, която се намира точно до общината и която е отдадена под наем за 10 години на частна банка.

Никой не е информирал официално банката, че сградата, в която се намира е продадена. Аналогична е ситуацията и с пенсионерския клуб. Построен е миналата година и също е отдаден под наем за пет години.

Пенсионерският клуб, който се намира в търговския център на града, е продаден от частния съдебен изпълнител за 20 хиляди лева, а реалната му пазарна цена е 100 хиляди лева. Тихомълком е изтъргуван и третият общински обект - мотопистата, която е разположена на площ от 100 декара.

Всъщност и трите продажби са извършени, след като общината е осъдена да заплати 76 хиляди лева на пловдивска комунална фирма. Тя била наета да извършва сметосъбирането в Стамболийски. Кметът без основания прекратил  договора с нея и по съдебен ред тя си поискала дължимите неустойки.

Тъй като общината не разполагала с пари, за да се разплати, комуналното дружество наело частния съдебен изпълнител Атанас Атаносов да събере дълга. Градоначалникът сметнал, че не е нужно да уведоми за случващото се общинските съветници и затова ги държал в пълно неведение. Дори отказал да им предостави документите за продажбата на имотите.

Кметът отхвърли обвиненията и заяви, че по всякакъв начин е защитил интересите на общината. От кантората на частния съдебен изпълнител Атанас Атаносов заявиха, че нямат притеснения отново продажбите на общинските имоти и отрекоха те да са продадени без знанието на кмета.

Частният съдебен изпълнител отказа да съобщи кои са новите собственици на общинските имоти и коментира цените, на които ги е продал така.

Дали действията на частния съдебен изпълнител са били законни ще каже съдът, защото срещу Атанас Атанасов общината е поддала жалба в съда. Отделно от това прокуратурата ще разследва скандалната  продажба на общинските имоти, изтъргувани на стократно по-ниски цени от реалната им стойност.